Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Notenkraker in Nederland

28 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Een paar weken geleden werd hij voor het eerst gezien. Fanatieke vogelaars hoorden erover, pakten hun spullen en snelden naar Wageningen. Want daar zat de notenkraker! Wij kregen van verschillende mensen filmpjes opgestuurd van deze buitengewone vogel.

Invasies

Dit gevederde dier is een bijzondere verschijning in Nederland. Heel af en toe is er een invasie van notenkrakers in ons land. Door voedselschaarste in hun leefomgeving gaan de notenkrakers op zoek gaan naar nieuwe plekken met voldoende eten en belanden zo in Nederland. De laatste invasie is echter al heel wat jaar geleden. Dit jaar geen invasie, maar één enkel exemplaar in ons land op bezoek.

Verstoppen

De notenkraker is een kraaiachtige die normaal leeft in het hoge noorden van Scandinavië. Hij eet zaden en noten, zoals hazelnoten. De vogel verzamelt het eten en bewaart het in een krop onder zijn tong om het later op verschillende plekken te verstoppen. Op die manier legt hij zijn eigen voedselvoorraad aan. Het blijkt dat in 65% van de gevallen, de verstopplek rechtstreeks wordt teruggevonden. Na even zoeken wordt 80% van de plekken teruggevonden.
In de compilatie is te zien dat de notenkraker helemaal niet schuw is. Dit komt waarschijnlijk doordat de vogel in zijn originele leefgebied zelden mensen ziet en mensen dus niet bedreigend vindt. Filmer Luuk Punt schrijft bij zijn filmpje: “Prachtig om te zien dat deze vogel ondanks het massaal toegestroomde publiek gewoon natuurlijk gedrag vertoont. Noten worden verstopt en toegedekt met afgevallen, dorre bladeren en dat alles op soms maar enkele tientallen centimeters van de belangstellenden.”
Met dank aan de filmers: Rick 't Hart, Ruben Drost, Jan Ebbenn, Jan Bezemer en Luuk Punt.
Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

karelbuitenkamp
karelbuitenkamp30 nov 2018 - 8:09

Correctie Het artikel is natuurlijk niet van mi , alleen de foto is van mij

karelbuitenkamp
karelbuitenkamp29 nov 2018 - 18:17

De foto die boven het artikel van mij staat is geschoten zonder 1 vervuilende kilometer te maken Jeanette !Ik maak namelijk of gebruik van mijn elektrische fiets ofwel maak ik gebruik van trein/bus En ik heb liever dat er mensen enigzins wat kilometertjes maken om een mooi dier uit de natuur te zien dan dat er nutteloze races op zandvoort worden gehouden mvg  Karel Buitenkamp

bomendromer
bomendromer28 nov 2018 - 14:52

Wat komisch; dat filmpje van Luuk Punt! Dat beestje is wel héél onbang.Zelf zou ik de camera voor mijn snufferd weghalen en stil genieten van die nabijheid.

Lucky48
Lucky4828 nov 2018 - 12:38

Wij zagen een maand geleden deze notenkraker in de Bovenste Polder in Wageningen! We wisten eerst niet wat t was, maar kwamen iedere keer toch op deze notenkraker uit! Geweldig!

jeanette
jeanette28 nov 2018 - 12:36

Ja,. mooie plaatjes......maar  hoeveel vervuilende kilometers worden er afgelegd  om allemaal ongeveer hetzelfde plaatje te schieten?