Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noorse zeehondenjacht gestopt

  •  
01-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
zeehondje_01.jpg

© Fotograaf: RonvanRijn

De laatste Noorse zeehondenjager hield deze week voorgoed op met de zeehondenjacht. De jagers houden het voor gezien omdat er geen winst meer met deze gruwelijke jacht te behalen valt. Sinds het Europese handelsverbod op zeehondenproducten stond de Noorse jacht onder zware druk.
Einde zeehondenjacht
De zeehondenjager die voor het laatst het Noorse kustplaatsje Tromsø uitvoer, had het einde van de jacht al zien aankomen en sprak in een interview de verwachting uit dat de jacht niet zal terugkeren in Noorwegen: "De maatschappij accepteert het niet meer. Er is veel weerstand vanuit dierenbeschermingsorganisaties tegen de jacht. De campagnevoerders hebben gewonnen en wij hebben verloren..."
Subsidies
Sinds het EU-verbod is de marktwaarde van zeehondenproducten gekelderd. In Noorwegen is de zeehondenjacht daarom al jaren niet meer economisch rendabel en werd slechts nog door overheidssteun in stand gehouden. Zo’n 80% van het inkomen van de jagers was afkomstig van subsidies. De Noorse overheid besloot daarom in 2015 de subsidiekraan compleet dicht te draaien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.