Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noorse walvisjacht van start

  •  
20-04-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_61454.jpg

© walvisjacht

Deze week is het Noorse walvisjachtseizoen begonnen. De Noren willen 800 dwergvinvissen gaan vangen; 130 meer dam vorig jaar. Het huidige quotum is het hoogste sinds de Noren in 1993 weer op walvissen zijn gaan jagen.
Whalewatch, een coalitie van meer dan 140 internationale dierenbeschermingsorganisaties, heeft de Noorse walvisjacht scherp veroordeeld. Door het vangstquotum zo sterk te verhogen, tart Noorwegen voor de zoveelste keer de publieke opinie en neemt het een loopje met het bestaande internationale verbod op de commerciële walvisjacht, aldus Whalewatch. Sinds dat verbod in 1986 van kracht werd, zijn wereldwijd al meer dan 25.000 walvissen gedood. Whalewatch is tegen elke vorm van commerciële en wetenschappelijke walvisjacht vanwege de wreedheid die er onlosmakelijk mee is verbonden.
Aan boord van de Noorse schepen zullen voor het eerst geen overheidsinspecteurs aanwezig zijn om te controleren of het doden zo humaan mogelijk gebeurt. De inspecteurs zijn vervangen door zogeheten 'blauwe doos, een geautomatiseerd systeem voor het verzamelen van gegevens. Whalewatch verwacht dat dit systeem niet goed in staat zal zijn te beoordelen of het doden humaan gebeurt.
Voor meer informatie: www.whalewatch.org
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.