Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Noorse regering gaat gif-onderzeeboot afdekken

10 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
onderzeeer

© Bron Pixabay

Een in 1945 voor de Noorse kust gezonken Duitse onderzeeboot met 67 ton zeer giftig kwik aan boord moet worden afgedekt om zeedieren te beschermen. De Noorse regering wil voor de afdichting van het wrak en 47.000 vierkante meter van de zeebodem het komende jaar zo'n 3,5 miljoen euro uittrekken.
In totaal gaat het project naar verwachting tot het jaar 2020 tussen de 11,6 miljoen en 31,6 miljoen euro kosten. Het parlement moet daar nog een definitief besluit over nemen.
Omwonenden en milieuorganisaties vinden dat alleen het wrak afdekken niet voldoende is. Ze riepen voor de Noorse radio op om de U-864 te bergen en het kwik te verwijderen. De toenmalige oppositie- en nu regeringspartijen Høyre en Fremskrittspartiet hadden dat toegezegd. Maar intussen zijn ze voor toedekken van het wrak. Volgens het ministerie van Transport hebben onderzoeken aangetoond dat een berging te riskant is.
De U-864 ligt op een diepte van 150 meter voor het eiland Fedje aan de Noorse westkust, niet ver van de havenstad Bergen. Het wrak werd in 2003 op aanwijzingen van vissers door een marineschip ontdekt.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.