Vroege Vogels

Noors staatsfonds wil uit olie stappen

  •  
17-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
Noorwegen

© Bron: Pixabay

Het Noorse staatsinvesteringsfonds overweegt uit de olie- en gasindustrie stappen. Dat blijkt uit een advies van de Noorse centrale bank aan de minister van Financiën van het Scandinavische land. De centrale bank adviseert van oudsher het staatsfonds over beleggingen.

Kwetsbaar

Noorwegen zit zwaar in de bedrijven in de olie- en gassector, en loopt daardoor risico's. Het land heeft bijvoorbeeld ook nog een groot belang in olieconcern Statoil. De voorgestelde stap moet het staatsfonds minder kwetsbaar maken voor een permanente daling van de prijs van olie en gas.
Noorwegen krijgt al jaren veel geld binnen door olie- en gaswinning in de Noordzee. Met die opbrengsten is het land gaan beleggen.

Grootste fonds

De waarde van het fonds ligt momenteel rond de 850 miljard euro en daarmee is het het grootste staatsinvesteringsfonds ter wereld. Op dit moment is zes procent van het fonds in aandelen in de olie- en gassector gestoken.
Bron: ANP

Meer over:

noors, staatsfonds
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.