Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noordzee warmt sneller op dan andere zeeën

  •  
18-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oceaan.jpg
De Noordzee warmt duidelijk sneller op dan andere zeeën in de wereld. Dit stelde het Duitse Alfred-Wegener-Instititut voor oceaanonderzoek maandag na een serie metingen gedurende 50 jaar.
Volgens de wetenschappers gaat het om het meest langdurige onderzoek naar de watertemperatuur in de wereldzeeën ooit. Sinds 1962 worden monsters genomen op Helgoland, het enige Duitse Noordzee-eiland in de open zee. ,,De meeste meetprojecten stoppen na tien jaar omdat het geld op is'', aldus een wetenschapper.
Snelle opwarming
De gemiddelde watertemperatuur blijkt in een halve eeuw tijd met 1,7 graden te zijn gestegen. Volgens de wetenschappers worden hun gegevens via internet ook regelmatig door Nederlandse onderzoekers geraadpleegd. Dat de Noordzee sneller opwarmt, ligt mogelijk aan de geringe diepte en het grote aantal rivieren dat erin uitmondt.
De snelle opwarming van de Noordzee is volgens de wetenschappers een aanwijzing dat het broeikaseffect bestaat.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.