Vroege Vogels

'Noordwijk moet Formule-1 Teams niet over strand naar Zandvoort laten crossen'

  •  
20-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
formule 1 race circuit

Formule 1 race circuit

© Bron Pixabay

Vogelbescherming Nederland verzoekt de gemeente Noordwijk met klem om af te zien van het 'bizarre' plan om het transport van de Formule-1 teams van en naar Zandvoort over het strand te laten plaatsvinden. De gelegenheidsroute gaat dwars door Strandreservaat Noordvoort, tijdens het broedseizoen. En dat is  volgends de vogelbescherming volstrekt onverantwoord.

Jong strandreservaat op de route

Het nog jonge reservaat Noordvoort is in het leven geroepen om langs de Hollandse kust bijna verdwenen strandnatuur wat ruimte te geven. Voor rode lijstsoorten als de bontbekplevier en de strandplevier biedt het rustgebied broedgelegenheid in een kuststrook die bijna geheel is ingericht als recreatiegebied. Kitesurfers mogen er niet spelen, hondenbezitters moeten hun hond elders los laten lopen, strandtenten zijn er niet te vinden. Zodat de dieren van de kust er hun voedsel bij elkaar kunnen scharrelen, kunnen uitrusten of hun jongen groot kunnen brengen. 

Plan desastreus voor broedsucces rode lijstsoorten

Het broedseizoen van de strandbroeders dreigt flink te worden verstoord met als argument dat het voor de raceteams zo onhandig is om via de weg naar de plaats van bestemming te komen. ‘Raadselachtig dat de gemeente Noordwijk dat een valide argument vindt. Dat de infrastructuur tussen Noordwijk en Zandvoort niet geschikt is voor een soepele transfer naar zo’n mega-evenement, hadden de raceteams ook kunnen bedenken voordat ze hun hotels boekten,’ oordeelt teamhoofd Natuur Noor van der Hoeven.

In een brief verzoekt Vogelbescherming Noordwijk dringend om geen toestemming te verlenen voor transport door een reservaat en op zoek te gaan naar een alternatieve route waarmee niet nog meer schade aan de natuur wordt toegebracht door de komst van de autoraces. Daarbij wil Vogelbescherming dat de gemeente Noordwijk in kaart laat brengen wat de effecten zijn van alle activiteiten die worden ontplooid in een poging om een graantje mee te pikken van de Dutch Grand Prix en deze zorgvuldig te toetsen aan de Wet Natuurbescherming.
 
Eerder deze maand begonnen bezorgde natuurliefhebbers een petitie tegen de plannen. Die is inmiddels 14 duizend keer ondertekend.
Bron: Vogelbescherming

Meer over:

formule 1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.