Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Noordwaard: Een bijzonder stuk Biesbosch

30 apr 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Noordwaard 3

© Beeld: Vroege Vogels TV

Als je het hebt over de ontwikkelingen rond de Biesbosch, over de toekomst, dan kun je het ook hebben over de ‘uitbreiding’ van het gebied met de Noordwaard. De voormalige Noordwaard polder is een gebied van zo’n 6.000 voetbalvelden, gelegen tussen de Brabantse Biesbosch en de rivier de Nieuwe Merwede. In vijf jaar tijd is de polder, ooit vooral landbouwgebied, verbonden met de Biesbosch.

Ruimte voor de rivier

De Noordwaard is zo veranderd van een binnendijks naar een buitendijks ‘doorstroomgebied’. Dit in het kader van het project ‘Ruimte voor de Rivier’. De rivier de Nieuwe Merwede krijgt nu meer ruimte, waardoor hoogwater sneller wordt afgevoerd naar zee.
Een aantal keer per jaar komt de Noordwaard onder water te staan. Met name in de winter, als de waterstand gemiddeld hoger is door regen en smeltwater. Dit project is uitgevoerd voor de veiligheid, voor een goede doorstroming van de Merwede, maar heeft een mooie bijkomstigheid: het gebied heeft namelijk een grote natuurwaarde gekregen hierdoor. Door de ingrepen en de verbinding met de Brabantse Biesbosch staat dit gebied namelijk onder invloed van het zoetwatergetijde.

Visrijk

Dit oude landbouwgebied is door de vis nu aantrekkelijk voor roofvogels zoals de visarend en de zeearend. En ook allerlei weidevogels zoals de kieviten en tureluurs vinden hier hun voedsel. Ondanks dat de Noordwaard een belangrijk foerageergebied is geworden, heeft dit stuk natuurgebied nog geen beschermde status.
Vroege Vogels ontdekt de Biesbosch, vrijdag 1 mei 2020 om 19.55u op NPO 2! (Herhaling van 7 juni 2019)

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.