Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Noordse woelmuizen

6 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2015-10-09_at_10-23-52.jpg

© Nico Beemster (Altenburg en Wymenga) checkt of een gevangen noordse woelmuis m of v is.

Het is de enige zoogdier(onder)soort die alléén in Nederland voorkomt: de noordse woelmuis. Maar uit de jaarlijkse tellingen in Friesland blijkt dat 't beestje het zwaar heeft.
De noordse woelmuis is een van de vele woelmuizensoorten die we hebben. Ook de veldmuis is een woelmuis. En onder andere van die veldmuis heeft de noordse woelmuis last. Waar de noordse concurrentie krijgt van andere soorten, legt hij het loodje.
Natte pootjes
De weinige gebieden waar de noordse het nog wel redt, zijn eilanden waar geen andere muizen kunnen komen, of gebieden die in de winter regelmatig onder water staan. De noordse heeft geen problemen met natte pootjes, andere soorten wel.
woelmuis
Foto: robvdw
Onderzoeker Nico Beemster van het ecologisch onderzoeksbureau Altenburg en Wymenga doet al negen jaar systematisch onderzoek naar de noordse woelmuis, maar ziet dat het diertje langzaam achteruit kachelt. 'Het zou zonde zijn als hij verdwijnt. Het is het enige endemische zoogdier dat we hebben, dus een (onder)soort die nergens anders voorkomt. Mogelijk zou uitzetten in het Lauwersmeergebied op termijn uitkomst kunnen bieden. Dat is bij uitstek geschikt gebied voor deze muis, maar hij komt er nu nog niet voor.' 

Alle gevangen muizen worden gemeten en gewogen.
dwermuis
Behalve de weinige noordse woelmuizen, vangen de mannen wel opvallend veel dwergmuizen!
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar