Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noordpoolijs smelt dit jaar iets minder

  •  
16-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
noordpool.jpg
Op de Noordpool is afgelopen zomer iets minder ijs gesmolten dan in dezelfde periode in 2007. In september lag er gemiddeld 4,67 miljoen vierkante meter zeeijs in het poolgebied, een jaar eerder was dat 4,28 miljoen vierkante meter. Dat meldt het KNMI woensdag op zijn website.
Volgens het weerinstituut is er dus minder ijs gesmolten dan in het recordjaar 2007, maar meer dan gemiddeld de afgelopen dertig jaar. Weerkundigen voorzagen afgelopen zomer een vrijwel ijsvrije Noordpool, maar die voorspelling is niet uitgekomen. Wel waren zowel de noordwest- als de noordoostpassage ijsvrij.
Volgens klimaatonderzoeker Sybren Drijfhout is de forse afname van poolijs vorig jaar niet alleen het gevolg van de opwarming van de aarde. Het weer speelde ook een grote rol. Zo scheen de zon in het poolgebied vorig jaar uitbundiger en langer dan normaal. Ook werd extreem warme lucht aangevoerd, aldus Drijfhout.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.