NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Noordpoolijs in 25 jaar dunner geworden

2 dec 2015
  •  
leestijd 2 minuten
83c1b55780.jpg
Het ijs op de Noordpool is in 25 jaar zo dun geworden dat zelfs in de winter een ijsbreker er zo doorheen kan breken. Dit hebben Noorse onderzoekers geconcludeerd na ruim honderd dagen over de Noordpool te hebben gevaren. De NOS meldde dit dinsdag.
Verandering
Onderzoeker Kim Holmen zegt dat dit een verandering is die is veroorzaakt door de mens. Het dunner worden van het ijs is in nog geen twintig jaar veroorzaakt. "Wij zien, net als veel anderen, dat het ijs verandert. De Noordpool is niet meer bedekt met ijs van tien jaar of ouder." Holmen legt uit dat de Noordpool bedekt is met ijs van een of twee jaar oud. 
De onderzoekers bestudeerden het ijs en het ecosysteem van de Noordpool. Ze legden bijna 7500 kilometer af. Ze wilden weten wat voor effect de opwarming van de aarde heeft op het gebied.
Twee graden
Tijdens de klimaattop in Parijs worden afspraken gemaakt zodat de aarde niet meer dan twee graden opwarmt. De Noordpool speelt hier een belangrijke rol in, zeggen de onderzoekers. Wanneer het ijs smelt, komt er donker zeewater voor in de plaats. Dit absorbeert zonlicht en zo wordt de oceaan nog warmer. 
Populatie
Dit heeft als effect dat het ecosysteem verandert en nieuwe diersoorten het gebied gaan bewonen. Die verdringen weer de inheemse soorten. "We zien dat de populatie van de Noordpool verandert", zegt Holmen. "Neem specifieke dieren als de ijsbeer, maar ook andere soorten. Als hun voedsel en hun leefgebied verdwijnen, zullen andere soorten zich beter gaan handhaven in die omgeving."
Volgens Holmen heeft de mensheid de plicht om de Noordpool te beschermen. Hij zegt dat het gebied verandert door de mens, dus is het aan de mensheid om die verantwoordelijkheid te dragen.
Bron: NOS

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.