Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noord-Hollandse kust versterkt met zand

  •  
20-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_110266.jpg
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag bekend gemaakt dat ze de wens van de regio om de Zwakke Schakels met zand te versterken ondersteunt. Het Rijk stelt een budget van 250 miljoen euro ter beschikking voor de versterking. Dit is flink minder dan de eerder geraamde kosten. De betrokken organisaties gaan nu onderzoeken wat dit betekent voor het project, maar zijn desalniettemin ingenomen met het feit dat het Rijk zich achter de ‘zandige oplossing’ schaart.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Provincie Noord-Holland en de gemeenten Bergen, Den Helder en Zijpe hebben zich in Den Haag sterk gemaakt voor een zandige kustversterking, in plaats van de traditionele ‘harde’ manier van versterken, met stenen. Zij zijn dan ook tevreden dat het Rijk zich nu ook voor deze oplossing heeft uitgesproken. Een keuze voor zand betekent een keuze voor veiligheid, maar ook een keuze voor duurzaamheid (de versterking is makkelijk uit te breiden in de toekomst) en ruimtelijke kwaliteit. De natuur kan haar werk doen; bovendien sluit een zandige oplossing goed aan bij het advies van de Deltacommissie om de kust met zand te versterken.
Beperkt budget
Het budget van het Rijk bepaalt de uiteindelijke uitwerking van het voorkeursalternatief. Er is 250 miljoen euro beschikbaar, dit is bijna 100 miljoen euro minder dan de oorspronkelijk geraamde kosten. De betrokken partijen gaan nu kijken wat dit betekent voor het project. Maar voor zowel hoogheemraadschap als provincie blijft veiligheid prioriteit één, en daar zullen ze nooit aan afdoen. Eenieder is ervan overtuigd dat we snel aan de slag moeten met het op orde brengen van de veiligheid van de kust. Naar verwachting starten de uitvoeringswerkzaamheden voor beide Zwakke Schakels in 2012.
Zwakke Schakels
Het ministerie heeft de Hondsbossche en Pettemer Zeewering en de Duinen van de Kop van Noord-Holland aangewezen als ‘Zwakke Schakels’. Het hoogheemraadschap en de provincie werken samen aan een plan om de Noord-Hollandse kust weer sterk te maken, zodat we hier nu en in de toekomst veilig kunnen blijven wonen, werken en recreëren. Daarbij bekijken de organisaties of ze het versterken van de veiligheid kunnen combineren met het benutten van kansen voor natuur, recreatie en toerisme. Meer informatie over de projecten is te vinden op kustopkracht.nl.
Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en provincie Noord-Holland

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.