Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noord-Holland wil Waddenzee op werelderfgoedlijst

  •  
05-09-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
De provincie Noord-Holland vindt dat de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst van de Unesco moet komen. ,,De wadden horen in hetzelfde rijtje als de Taj Mahal, de Galapagos-eilanden en de Stelling van Amsterdam'', zei de Noord-Hollandse gedeputeerde Rinske Kruisinga dinsdag.
Het Werelderfgoedcomité neemt in de zomer van 2009 een beslissing of de Wadden op de felbegeerde Unesco-lijst thuishoren. Daarvoor moet het kabinet eind dit jaar eerst besluiten of de Waddenzee inderdaad wordt genomineerd. Wat Noord-Holland betreft gaat dat zeker gebeuren.
Volgens gedeputeerde Kruisinga biedt het plaatsen van de Wadden op de Unesco-lijst nieuwe kansen. Het gebied krijgt wereldwijde bekendheid en dat trekt weer mensen die de Waddenzee willen bezoeken, aldus Kruisinga. ,,Wel vinden we het belangrijk dat de havenactiviteiten van Den Helder geen hinder ondervinden van de Unescostatus. GS willen daarom dat de Unescogrens in oostelijke richting wordt opgeschoven.''
Overigens vallen de Nederlandse Waddeneilanden niet onder het beschermde gebied. Wel de kwelders en platen aan de Waddenzeekust van de eilanden. Ook een deel van de Duitse Waddenzee zal werelderfgoed worden. In totaal gaat het om een gebied van bijna 10 miljoen hectare.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.