Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noodtoestand in Brazilië om uitbraak vogelgriep

  •  
23-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
538 keer bekeken
  •  
brazilie

Brazilië heeft voor 180 dagen een noodtoestand uitgeroepen om een uitbraak van de vogelgriep. De autoriteiten hebben de zeer besmettelijke H5N1-variant vastgesteld bij wilde vogels. Het ministerie van Landbouw heeft een crisiscentrum opgezet om de landelijke aanpak te coördineren.

H5N1-variant

Het grootste land van Zuid-Amerika is wereldwijd de grootste exporteur van kippenvlees. Een uitbraak van vogelgriep op een bedrijf, betekent doorgaans dat al het pluimvee daar geruimd moeten worden. De H5N1-variant hield de afgelopen jaren al huis in andere landen, waaronder ook Nederland.

De Braziliaanse autoriteiten hebben tot dusver een handjevol besmette vogels aangetroffen in Rio de Janeiro en Espírito Santo. Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat in die laatste deelstaat ook 33 mensen zijn getest die verdachte symptomen vertoonden. Zij waren volgens de testuitslagen niet besmet met H5N1.

Voorkomen pandemie

Vogelgriep heeft wereldwijd geleid tot de dood van honderden miljoenen vogels, maar ook andere diersoorten zijn kwetsbaar. Zo raakten ook katten, vossen en andere zoogdieren besmet met H5N1. De topvrouw van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) riep landen onlangs op het vaccineren van vogels te overwegen. Zo moet de kans op een nieuwe pandemie worden verkleind.

Vogelvaccinaties

OIE-topvrouw Monique Éloit zei tegen persbureau Reuters dat vogelvaccinaties een aanvulling kunnen zijn op het ruimen van besmette dieren. Veel landen lijken daar nog niet erg enthousiast over. Uit een peiling van de internationale organisatie kwam naar voren dat een kwart van de lidstaten openstaat voor het importeren van vleesproducten van gevaccineerd pluimvee.

Vogelgriep wordt onder meer verspreid door besmette trekvogels. Éloit pleitte daarom voor het vaccineren van pluimvee dat buiten wordt gehouden, zoals eenden. Ze vindt het minder zinvol om vleeskippen te vaccineren die alleen binnen zitten. In Europa wordt al gekeken naar dergelijke maatregelen. Frankrijk heeft plannen om dit jaar eenden te gaan vaccineren.

Bron: ANP/RTR

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.