Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Noodstroomvoorziening Borssele deugt niet'

  •  
18-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rancho-seco-nuclear-power-plant-2-1395314.jpg
De noodstroomvoorziening van de kerncentrale Borssele is ondermaats. Volgens de milieuorganisaties Greenpeace en Wise is de centrale sinds november in bedrijf met dieselgeneratoren als enige noodstroomvoorziening. ,,Een onverantwoorde situatie'', aldus de organisaties die woensdag een officieel verzoek indienen bij de nucleaire waakhond ANVS om Borssele stil te leggen.
Fukushima
,,Toen in Fukushima Daiichi de stroom om uitviel na de aardbeving en de tsunami, faalden de diesels en ontstond een kernramp. Een kerncentrale zonder goede noodstroomvoorziening is als een cruiseschip zonder reddingsboten. Daar ga je toch ook de oceaan niet mee op'', beschrijft Jorien de Lege, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace, de situatie.
Noodstroomverbinding
Kerncentrale Borssele had decennia lang een noodstroomverbinding met de kolencentrale van elektriciteitsproducent EPZ, die echter in november buiten bedrijf werd gesteld. Sindsdien is de centrale aangewezen op dieselgeneratoren. EPZ wil een nieuwe noodstroomverbinding, maar deze is op zijn vroegst pas halverwege 2017 gerealiseerd.
Stresstests
Sinds de kernramp in Japan zijn wereldwijd stresstests uitgevoerd bij kerncentrales. Daarbij is ook gekeken naar het overeind houden van de elektriciteitsvoorziening in geval van stroom- of netwerkstoring. Zonder stroom valt de koeling van de reactor weg en smelt de kern, met een kernramp tot gevolg. ,,Alle kerncentrales in Europa hebben een goede noodstroomvoorziening als back-up. Het is onverantwoord om Borssele te laten draaien zonder deze voorziening'', aldus Peer de Rijk, directeur bij WISE.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.