Langs de zeer drukke N8 bij Wormerveer (NH), een plek waar niemand op het eerste gezicht bijzondere natuur zou verwachten, ontdekte paddenstoelenkenner Kik van Boxtel onlangs zeer zeldzame kluifzwammen. Een ervan, de Geaderde kluifzwam, was in Nederland van nog maar vier vindplaatsen bekend.
Berm
Bermen van snelwegen zijn gevaarlijk en daarom ontoegankelijk voor het grote publiek. Ze worden alleen betreden door wegwerkers van Rijkswaterstaat en hulpdiensten in geval van calamiteiten. Hierdoor weten we eigenlijk heel weinig over de paddenstoelen van dit in ons land veel voorkomende milieutype.
Kwetsbaar
Langs de zeer drukke N8 bij Wormerveer is dat niet anders. Alleen een smalle strook is wel toegankelijk, omdat daar een fietspad loopt dat aan weerszijden beplant is met populieren. Weinig paddenstoelenkenners denken op dit soort locaties iets bijzonders aan te treffen. Maar Kik van Boxtel uit Wormer ging er voor alle zekerheid toch even kijken. Reeds in april trof hij hier tientallen exemplaren aan van de bedreigde Nonnekapkluifzwam (Helvella spadicea), door paddenstoelenkenners kortweg Nonnekap genoemd. Hier bleef het niet bij, want na een tweede speurtocht werden er op een aantal bemoste en kort grazige plaatsen exemplaren van de kwetsbare Grote schotelkluifzwam (Helvella queletii) aangetroffen.
Met uitsterven bedreigd
Ook stonden er grote groepen van een soort kluifzwam die de paddenstoelenkenners niet direct herkenden. Na overleg met experts bleek het te gaan om de met uitsterven bedreigde Geaderde kluifzwam (Helvella fusca), die in Nederland nog maar van vier vindplaatsen bekend is. De groeiplaats van al deze zeldzaamheden is des te opmerkelijker, omdat deze zich niet alleen bevindt aan een drukke snelweg, maar ook nog onder de rook van allerlei fabrieken uit de directe omgeving. Blijkbaar trekken al deze kluifzwammen zich daar niets van aan!