Problemen door huidige droogte in de Hoorn van Afrika kunnen voor een deel worden opgelost door nomadische veehouderij. Dat heeft IUCN (International Union for Conservation of Nature) dinsdag gezegd.
Bij nomadische veehouderij (pastoralisme) trekken boeren met hun vee rond. Door de dieren constant te verplaatsen maakt nomadische veehouderij efficiënt gebruik van de aanwezige vegetatie. Omdat het vee na het grazen weer wegtrekt, krijgt de natuur daarna de kans om zich te herstellen. Daarmee biedt nomadische veehouderij, volgens het IUCN, boeren een uitweg tegen droogtes.
Voorspelbaar
“De huidige crisis was voorspelbaar en is voorspeld”, zegt Pablo Manzano, Global Coordinator van het programma World Initiative for Sustainable Pastoralism (WISP). “Geïrrigeerde teelt van gewassen en het loslaten van nomadische veehouderij worden nog steeds gepropageerd als oplossing voor toekomstige droogtes. Maar dit soort analyses houden geen rekening met de ecologische, economische en sociale factoren die ervoor zorgen dat nomadische veehouderij een duurzame oplossing kan bieden in droge gebieden.”
Doel
IUCN wil het beeld doorbreken dat nomadische veehouderij een ineffectieve vorm van veeteelt is. Volgens IUCN leidt juist de moderne veeteelt, waarbij dieren geteelde gewassen worden gevoerd, tot problemen in dit deel van Afrika. Volgens de organisatie leidt de teelt van voedergewassen tot bovenmatig gebruik van water.
Bron: IUCN
Foto (cc) Office de tourisme Larzac Templier