Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

‘Nog spectaculair veel vlinders in de lucht'_03_11_2015

3 nov 2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dagpauwoog_femmynl.jpg

© Ook de dagpauwoog vliegt nog rond. Fotograaf: femmynl

De warmte, maar vooral de zonneschijn maakt dat er nu, begin november, nog heel veel soorten vlinders te zien zijn. “Het is wel spectaculair wat er gebeurt”, zegt Karst Veling van de Vlinderstichting. Er zijn de afgelopen dagen nog zestien of zeventien soorten waargenomen. Normaal gesproken zijn de meeste vlinders rond deze tijd van het jaar al dood of weggekropen om te overwinteren.
Genoeg te eten
De vlinders hebben ook nog wel genoeg te eten, al moeten ze wel wat meer moeite doen om het te vinden. De klimop bloeit, net als een paar kruiden waar vlinders nectar kunnen vinden. Het geeft de overwinterende soorten, waaronder de dagpauwoog en de kleine vos, wat extra energie om de winter door te komen, aldus Veling. Het is dan wel zaak dat er een behoorlijke winter aankomt, die niet te warm is, zodat de vlinders niet tussentijds wakker worden en energie gaan verbruiken.
Rupsen
Voor de soorten die sterven als de winter inzet, maakt het waarschijnlijk niet veel uit dat het nog zo warm en zonnig is. “Misschien dat ze nog eitjes leggen en heel misschien, als de winter heel zacht wordt, kunnen de rupsen overleven.” Maar als het gaat vriezen, gaan ze alsnog dood.
Muggen
Arnold van Vliet van de Natuurkalender ziet geen extra overlast van bijvoorbeeld muggen en wespen. Feit is wel dat veel insecten actief blijven als de temperatuur hoger is. “De meeste werksters onder de wespen zijn nu al dood. De koninginnen, die overwinteren, blijven wel wat langer actief.” Muggen trekken voor de winter naar binnen. De gewone steekmug is dan dik, langzaam en lui. Maar haar tweelingzusje blijft gewoon actief in de winter. Van deze molestus-variant hebben mensen veel last, want die houdt erg van zoogdierenbloed, terwijl de gewone mug liever vogels steekt.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar