Vroege Vogels

Nog veel zwerfafval in uiterwaarden na hoogwater

  •    •  
13-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
uiterwaarden_5b81aff1d8d2e_medium

UIterwaarden bij Culemborg

© Fotograaf Jeanet1

De uiterwaarden van de grote rivieren en de oevers van de Maas zijn nog lang niet opgeruimd na de hoogwaterperiode in juli. Vrijwilligers zijn daarom nog steeds welkom bij natuur- en waterbeheerders om mee te helpen met het oprapen van plastic, schroot, hout en ander zwerfafval dat is achtergebleven nadat het water zakte. Natuurmonumenten, Schone Rivieren en MaasCleanup organiseren zaterdag weer speciale opruimacties.

Veilig aan de slag

Rijkswaterstaat heeft een kaart gemaakt van gebieden waar vrijwilligers op eigen houtje veilig aan de slag kunnen gaan langs Maas, Waal, Rijn, IJssel, Lek en Merwede. Op de kaart staan veel paarse stippen, die aangeven dat het daar nog niet veilig genoeg is. Vooral langs de grote rivieren zakt de hoge waterstand heel langzaam. De rivieroevers zijn daar onbetrouwbaar. Op andere plekken liggen nog gevaarlijke objecten die eerst weggehaald moeten worden. Oranje gebieden op de kaart zijn nog niet geïnspecteerd en daarom ook verboden.

Gevaarlijke stoffen

Schone Rivieren, een samenwerkingsorganisatie van gemeenten en milieugroeperingen, waarschuwt opruimers dat ze de meldkamer Water van Rijkswaterstaat moeten bellen als ze gevaarlijke stoffen of voorwerpen tegenkomen, hele grote spullen of een dood dier. Mocht het snelstromende rivierwater een menselijk lichaam meegevoerd hebben, dan moet het gebied direct ontruimd worden nadat de politie is gebeld.

IVN Natuureducatie organiseert op 4 september een opruimdag in de uiterwaarden van de Waal, waar het nu nog te nat is.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Wilco_vV
Wilco_vV15 aug. 2021 - 10:00

Kun je nagaan hoeveel rommel er onder de wateroppervlakte rond gaat. Uiteraard vooral na deze hoogwater toestanden. Wordt na mijn mening iets te makkelijk over gedacht, als er al over nagedacht wordt door de gemiddelde consument / gemeentes over dit soort gewoonlijk ongeziene afval.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.