Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nog veel kuikens in weidevogelgebied Skrins

  •  
13-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
tureluur_05.jpg
In het weidevogelreservaat Skrins, vlakbij het Friese Wommels, zitten nog steeds veel vogels met kuikens. Dit ontdekte boswachter Simon de Winter tijdens een rondje langs de weidevogelgebieden. Reden genoeg om voorlopig nog niet te maaien in dit gebied.
Niet maaien
Boswachter Simon de Winter: 'in de meeste gebieden van Natuurmonumenten is inmiddels het gras gemaaid, alleen op Skrins staat nog een gedeelte. Na mijn vakantie liep ik even door het veld om te kijken of er nog vogels alarmeren. Dit alarmeren gaat gepaard met het nodige lawaai en vliegbewegingen om potentiële vijanden bij het nest weg te houden. En echt onvoorstelbaar hoeveel vogels met kuikens er nog in het gebied zitten. Kluten, visdieven, kokmeeuwen, tureluurs, kuifeenden bergeenden, slobeenden. En als klap op de vuurpeil een alarmerende kemphaan! Hier kan in ieder geval de komende weken nog niet gemaaid worden, zoveel vogels zitten nog op Skrins'.
Noodzaak weidevogelgebieden
De weidevogelgebieden in Friesland vormen een 'save-haven' voor tal van weidevogels, zoals grutto, tureluur, kievit en vele soorten eenden. Natuurmonumenten vernat ieder voorjaar delen van de Friese weidevogelgebieden extra, zodat de uit hun winterverblijf terugkerende weidevogels een goede plek vinden waar voldoende voedsel is en waar ze goed kunnen broeden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.