Vroege Vogels

Nog steeds te droog in Oost-Nederland

  •  
25-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
Rob van Dongen - Hydroloog StaatsbosbeheerRS

Rob van Dongen - Hydroloog Staatsbosbeheer

© Rob Buiter

Het heeft de afgelopen weken flink geregend, maar nog steeds is de natuur veel te droog. Dat zegt Rob van Dongen, hydroloog bij Staatsbosbeheer. ‘We zullen anders moeten omgaan met het water dat we in de winter “te veel” hebben’, stelt hij.

 

Tekorten

Van Dongen is één van de drie hydrologen bij Staatsbosbeheer en houdt zich dus bezig met vragen rond de waterhuishouding in de natuurgebieden. ‘Sinds 1 september is er 160 mm regen gevallen in het Haaksbergerveen. Normaal is dat 120 mm, dus wie het idee heeft dat het vrij nat was, de afgelopen weken, die heeft gelijk. Maar toch is die 40 mm extra bij lange na niet genoeg om de tekorten op te vullen die we de afgelopen twee jaar hebben opgebouwd. In 2019 was er en tekort van 200 mm neerslag en in 2018 was er ook al een tekort van 300 mm.


Drijftillen

In het Haaksbergerveen groeit een dikke laag veenmos op het water. Als je er overheen loopt veert het onder je voeten. ‘Maar deze zomer lag een deel van die driftillen gewoon op de bodem van de veenputten, zo droog was het’, vertel Van Dongen.
Haaksbergerveen

Haaksbergerveen

© Rob Buiter

Anders omgaan met water

Nederlanders zijn van oudsher gewend om het water in de winter zo snel mogelijk af te voeren. ‘Maar dat zal anders moeten’, stelt Van Dongen. ‘In het belang van boeren én de natuur zullen we het water in de winter zo lang mogelijk vast moeten houden om in de zomer geen problemen met verdroging te krijgen zoals we die nu al twee jaar achter elkaar zien.’

In feite hebben we de problemen aan onszelf te danken, stelt Van Dongen. ‘Onze manier van waterhuishouding heeft vijf keer meer effect op de waterstanden dan de veranderingen van het klimaat. We hebben dus ook meer dan voldoende mogelijkheden om de waterhuishouding aan te passen op deze veranderende omstandigheden.’


Meer over:

regen, droogte
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.