NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nog steeds kilo’s afval uit zeecontainers in Waddenzee

12 sep 2019
  •  
leestijd 2 minuten
waddenzee

© Waddenzee, foto: SylviavdSteen

Nog steeds wordt er afval uit de over boord geslagen 342 zeecontainers van het schip MSC Zoe gevonden in de zee boven de Waddeneilanden. Stichting Duik de Noordzee Schoon meldt dat er nog zo’n 800.000 kg afval in zee ligt. Tijdens een negendaagse duikexpeditie van de stichting werd veel afval opgeruimd.
Stichting Duik de Noordzee Schoon roept samen met het Wereld Natuur Fonds en Stichting de Noordzee rederij MSC op om haar verantwoordelijkheid te nemen bij het weghalen van het afval. De stichting zegt dat er tot nu toe slechts een fractie van de beloftes is nagekomen.

Met de hand opruimen

Allerlei overboord geslagen spullen zoals speelgoed, auto-onderdelen en batterijen worden nog gevonden op stranden en in visnetten. Tijdens de duikexpeditie werden er op verschillende locaties grote hoeveelheden afval geborgen zoals reiskoffers, pannen en kinderjassen. De initiatiefnemers van het opruimen pleiten voor een professioneel onderzoek naar de ecologische impact van een dergelijk voorval. En ook voor structurele beleidsaanpassingen om soortgelijke rampen in de toekomst te voorkomen.
Professionele bergingsschepen, vrijwilligers en vissers hebben zich de laatste maanden ingespannen om zee en strand vrij te maken van afval van de containerschepen. Er is toen ruim 5000 kg afval opgeruimd maar er is nog veel afval wat niet op te ruimen valt, zoals plastic korrels en piepschuim. Ook zijn er veel spullen weggedreven.

Duikexpeditie

“Ons doel is een schone en gezonde Noordzee. In de voorgaande 13 expedities hebben wij 60.000 kg aan afval uit de Noordzee opgeruimd. Tijdens de ramp met de MSC Zoe is in één keer 53 maal deze hoeveelheid overboord geslagen” aldus expeditieleider Ben Stiefelhagen.
Bron: Stichting Duik de Noordzee Schoon

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.