Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nog geen natuurvergunning voor Lelystad AirPort

  •  
07-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
vliegtuig_vogels_pixabay

© Bron: Pixabay

De opening van Lelystad Airport voor passagiersvluchten is verder uit beeld geraakt. De luchthaven krijgt vooralsnog niet de daarvoor benodigde natuurvergunning, meldt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) aan de Tweede Kamer.

Lelystad Airport behoorde tot de bedrijven die onder het vroegere stikstofbeleid - het Programma Aanpak Stikstof (PAS) waar de Raad van State in mei 2019 een streep door zette - geen natuurvergunning nodig hadden om uit te breiden. Omdat de stikstofuitstoot onder een bepaalde grens bleef, kon volstaan worden met een melding.

Fouten in de berekening

Door de stikstofuitspraak van de Raad van State moeten al deze zogenoemde PAS-melders alsnog een vergunning aanvragen. Er is een regeling om ze daarbij te helpen maar daar komt Lelystad Airport niet voor in aanmerking omdat er fouten zijn gemaakt bij de berekening van de eigen stikstofuitstoot.

Dat betekent niet dat Lelystad Airport helemaal geen natuurvergunning kan krijgen. Maar de luchthaven zal daarvoor wel zelf moeten zorgen dat elders de stikstofuitstoot wordt verminderd. Moederbedrijf Schiphol Group laat weten "zeer verbaasd" te zijn over het besluit en noemt het "absurd" dat Lelystad Airport van de lijst van te legaliseren bedrijven is gehaald.

Vakantievluchten

Lelystad Airport is de afgelopen jaren geschikt gemaakt om grotere verkeersvliegtuigen te kunnen ontvangen. De bedoeling was dat er vakantievluchten naartoe zouden gaan zodat Schiphol zich kan richten op zijn rol als internationale overstapluchthaven.

Het politieke draagvlak voor deze capaciteitsuitbreiding van de Nederlandse luchtvaart is de laatste jaren evenwel flink afgenomen. De opening van Lelystad Airport is mede daarom al meerdere keren uitgesteld.

Reacties

De ChristenUnie is blij dat Lelystad Airport zijn huiswerk opnieuw zal moeten doen. "Het is belangrijk dat ook de luchtvaart bijdraagt aan het verminderen van stikstof in de Nederlandse natuur", zegt Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf. "Het is niet rechtvaardig om dat bijvoorbeeld alleen van de boeren te vragen."

CDA'er Harry van der Molen noemt het "goed dat het kabinet kritisch is", en dringt aan op een snel definitief besluit over Lelystad Airport. "We kunnen de vraag of het open kan niet eindeloos boven de markt laten hangen."

Wat GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger betreft gaan de plannen niet door. "Het is belangrijk om nu een knoop door te hakken over de toekomst van Lelystad Airport, geen luchthaven maar een andere bestemming. Iedereen heeft behoefte aan duidelijkheid."

Milieuorganisaties Greenpeace, Natuur en Milieu en Milieudefensie laten weten blij te zijn dat Lelystad Airport nog geen natuurvergunning krijgt. "Maar nu is het tijd om dit plan echt af te blazen", vinden zij.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.