Nog geen besluit over CO2-opslag Barendrecht
• 12-11-2009
• leestijd 2 minuten
© uitstoot vervuiling rook
Bewoners van Barendrecht moeten nog even geduld hebben. Minister Maria van der Hoeven (Economische zaken) liet woensdag weten dat zij en haar collega Jacqueline Cramer (VROM) wat meer tijd nemen voor hun definitieve besluit over het project voor ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht.
Ondertussen neemt de druk toe op de bewindsvrouwen. In navolging van de gemeente Barendrecht keerden woensdag ook Provinciale Staten van Zuid-Holland zich tegen de plannen. De Barendrechtse wethouder Simon Zuurbier sprak woensdag aan het eind van de middag nog met Van der Hoeven. De wethouder maakte van de gelegenheid gebruik zijn bezwaren en standpunten duidelijk te maken. De minister liet niets los over het naderende besluit, behalve dan dat alle aspecten worden meegewogen.
Shell wil in de bijna lege gasvelden bij Barendrecht het broeikasgas CO2 opvangen; het gas wordt afgevangen bij de raffinaderij in het nabijgelegen havengebied. Nader onderzoek door TNO in opdracht van de ministers wees onlangs uit dat de opslag bij Barendrecht technisch mogelijk is en veilig kan gebeuren. Van de twaalf locaties die op verzoek van beide bewindslieden werden doorgelicht, bleken alleen Barendrecht en een bijna leeg gasveld in de Noordzee ter hoogte van Alkmaar echt geschikt.
Net als inwoners van Barendrecht en het stadsbestuur voelen ook de Zuid-Hollandse Statenleden niets voor een proef in een dichtbevolkt gebied. Ze zien veel meer in de locatie in de bodem van de Noordzee. Wethouder Zuurbier was blij met de bijval van Provinciale Staten. Hij vond het een krachtig signaal naar Gedeputeerde Staten dat een vergunning moet afgeven en naar de ministers om ook goed naar alternatieve locaties te kijken. Het ministerie van Economische Zaken ziet de proef met CO2-opslag als een majeur energieproject waarvan de coördinatie in handen is van de minister.
Massapsycholoog Hans van de Sande van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) stelt dat er in Barendrecht sprake is van het 'nimby-fenomeen', not in my backyard (niet in mijn achtertuin). De inwoners hebben het idee dat zij met de komst van koolstofdioxide onder hun achtertuin erop achteruitgaan, zei hij. ,,Niemand in onze maatschappij wil erop achteruit gaan. De Barendrechters denken dat de huizenprijzen dalen en dat het wonen in Barendrecht onveilig wordt.'' Daarom komen ze in verzet.
Uiteindelijk verliest de burger het volgens Van de Sande echter altijd van de overheid. Er worden hooguit concessies aan de tegenstanders gedaan. De Barendrechters hebben het idee dat ze de proef krijgen opgedrongen.
Shell benadrukte dinsdag dat het alleen een proef wil in de bodem van Barendrecht. De locatie in de Noordzee is te ver van de raffinaderij in Pernis en ook is het bewuste gasveld niet in het bezit van het olieconcern. Als de bewindslieden Cramer en Van der Hoeven niet kiezen voor Barendrecht, schrapt Shell het project was de boodschap van de multinational.
Bron: ANP