Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nog drie bezetters in Sterrebos bij VDL Nedcar

  •  
01-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
287 keer bekeken
  •  
avenue-g873777282_1920

Bomen

© Pixabay

In het bos naast VDL Nedcar in Born zitten dinsdag nog maar drie bezetters in de bomen. Twee vertrokken in de nacht van maandag op dinsdag. Twee activisten die de vertrekkers probeerden af te lossen, werden aangehouden bij hun poging het bos binnen te gaan, liet een woordvoerster van de actiegroep Red het Sterrebos weten. Vooralsnog blijven de drie overgebleven bezetters waar ze zijn.

Consequenties

De bezetting van het bos begon afgelopen vrijdag en is volgens de actiegroep een zware beproeving voor de mensen in hun hangmatten. Niet alleen het weer speelt de actievoerders parten. Ook zouden ze gaandeweg worden afgelost, maar eigenaar VDL heeft het bos zondag afgegrendeld met grote hekken. Activisten proberen 's nachts het bos binnen te dringen om bezetters af te lossen. In totaal zijn onder meer bij die pogingen 21 mensen gearresteerd en kregen ze een gebiedsverbod.

Doorzetters

De actie begon met 27 bezetters, maar elke dag gaven er mensen op, deels door vermoeidheid, deels wegens verplichtingen elders. De mensen die volhardden hadden te lijden van regen, wind en kou, waartegen hun provisorisch gemaakte plastic zeilen rond hun hangmatten maar matig bescherming bieden.

Demonstraties vóór de kap

Dinsdagmiddag demonstreren de 4200 werknemers van Nedcar vóór de kap van het Sterrebos om uitbreiding van de fabriek mogelijk te maken. De actie wordt gesteund door de vakbonden. Red het Sterrebos is niet tegen uitbreiding van de fabriek, maar zegt dat daarvoor alternatieven zijn zodat het bos kan worden gespaard.

Bron: ANP

Meer over:

bos, actievoerders, actie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

schilderes
schilderes2 feb. 2022 - 18:36

Zet hem op lieve Bomenjongens en meiden! Wat zijn jullie dapper!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.