Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Nog altijd grove misstanden in varkensslachthuizen'

  •  
17-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
varken_slachthuis.jpg

© Een zeug op weg naar het slachthuis. Foto: MargreetS

Varkensslachthuizen houden zich nog vaak niet aan de wet, stelt Varkens in Nood naar aanleiding van opgevraagde NVWA-rapporten. De dierenwelzijnsorganisatie wil dat onafhankelijk cameratoezicht verplicht wordt.

Uit de rapporten blijkt volgens Varkens in Nood dat van begin 2018 tot en met juni 2019 grove misstanden hebben plaatsgevonden bij het aanvoeren en doden van varkens. Als voorbeeld noemt de organisatie varkens die krijsend verdrinken in heet water, gewonde dieren die illegaal zijn vervoerd, uitgescheurde spieren van varkens die dagenlang in hun eigen mest in het slachthuis stonden en varkens die levend in een kadaverbak zijn beland.

Volgens Varkens in Nood gaat het hier nog slechts om incidenten die geregistreerd zijn, terwijl dergelijke voorvallen vaak ook bewust niet worden gerapporteerd. Omdat inspecteurs van de NVWA niet altijd overal aanwezig kunnen zijn, pleit Varkens in Nood voor toezicht via camera's die beelden schieten die extern kunnen worden bekeken.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar