Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

NK Tegelwippen: 'Het wipseizoen is geopend'

  •  
21-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
368 keer bekeken
  •  
Tegels_Spesnova_Wikimedia-Commons.jpg

© Foto: Spesnova (Wikimedia Commons)

Zoveel mogelijk tegels eruit, zoveel mogelijk groen erin. Dat is in het kort de doelstelling van het NK Tegelwippen. Aan de derde editie van de vergroeningswedstrijd, die maandag begon en tot 31 oktober duurt, doen 115 gemeenten mee. Achter de ludieke teksten van het initiatief ("Het wipseizoen is weer geopend") gaan serieuze overwegingen over klimaatverandering en verlies aan soortenrijkdom schuil.

"Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger, gemeenschappelijk doel", schrijft de organisatie. "Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatadaptief en biodivers."

IPCC rapport

De organisatie verwijst onder meer naar het meest recente rapport van VK-klimaatpanel IPCC. De wetenschappers die daaraan meewerkten, waarschuwden indringend voor de enorme gevolgen van de opwarming van de aarde. "Door mensen veroorzaakte klimaatverandering leidt tot gevaarlijke, wijdverbreide verstoringen in de natuur en raakt de levens van miljarden mensen", vatte het IPCC samen.

Uit binnenlands onderzoek, van Natuur & Milieu, bleek dat meer dan de helft van de wijken in de grootste gemeenten nog behoorlijk versteend is. Dat wil zeggen: ze tellen minder dan 75 vierkante meter groen per woning.

Stimulans

Het NK Tegelwippen is bedoeld als stimulans voor gemeenten én bewoners om te vergroenen. Volgens de organisatie liggen in voor- en achtertuinen "de kansen voor het oprapen". Wie meedoet, kan op de website van het kampioenschap zijn 'gewipte tegels' opgeven. Vorig jaar kwam het totaal uit op ruim 1,5 miljoen. In Den Haag gingen de meeste tegels eruit, in het Brabantse Rucphen verdwenen per inwoner de meeste tegels om plaats te maken voor begroeiing.

Wie per duizend inwoners het meeste steen verruilt voor groen, wint de Gouden Schep. De gemeenten met het hoogste aantal weggehaalde tegels gaat ervandoor met de Gouden Tegel. Voor bewoners is er ook nog de 'Publiekswipper'.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.