Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nijmegen koploper duurzaamheid

  •  
26-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
elektrische_auto_01.jpg
Nijmegen is het beste in duurzaamheid. De stad is landelijk koploper, blijkt uit de nieuwste editie van de Lokale Duurzaamheidsmeter. Woensdag huldigt  staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld wethouder Jan van der Meer tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de VNG in Den Haag.
De Lokale Duurzaamheidsmeter bestaat uit drie vragenlijsten, die zijn gebaseerd op de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: People, Planet en Profit. De eindscores van die vragenlijsten bepalen het duurzaamheidsgehalte van een gemeente. Nijmegen scoort breed maar heeft vooral veel ingezet op een groot warmtenet, bussen op groengas en duurzame energie. Samen met partners in de stad is veel energie bespaard met zonnepanelen en isolatiemaatregelen. Dat blijkt ook uit het energieverbruik van de stad. Sinds 2008 is het energieverbruik met zeven procent gedaald terwijl het aantal bewoners is toegenomen.
Nijmegen haalde op de duurzaamheidsmeter een score van 97 procent. Breda en Leeuwarden volgen op de voet met scores van 94 procent en 93 procent.
Duurzaamheidsmeter
Bijna 100 gemeenten hebben meegedaan aan de Lokale Duurzaamheidsmeter 2013. Deze meter geeft aan welke ambities en initiatieven een gemeente heeft op het gebied van duurzame ontwikkeling. Het instrument bestaat sinds 1999 en is ontwikkeld door COS Nederland, de vereniging van centra voor internationale samenwerking.
Via de website www.duurzaamheidsmeter.nl zijn de vragenlijsten ingevuld. Via dezelfde website zijn ook de eindscores van alle andere gemeenten te bekijken.
Bron: Gemeente Nijmegen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.