NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwste wapen tegen malaria

24 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
Malariamug_04.jpg
Wetenschappers kunnen muggensoorten fokken die geen malaria meer kunnen doorgeven. Door deze muggen in de natuur vrij te laten en zich te laten vermengen met soorten die de ziekte wel kunnen doorgeven, hopen de biologen de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.
De wetenschappers zeiden maandag bij de bekendmaking van de nieuwe methode dat zij zich als eerste hadden gericht op de Anopheles stephensi, een muggensoort die in India zorgt voor de verspreiding van malaria. Door het DNA van deze soort te bewerken, mengen zich nu 'malarialoze' muskieten onder hun gevaarlijke soortgenoten. De biologen mikken erop dat 99,5 procent van de nakomelingen van deze soort de mens geen malaria meer kan bezorgen.
Biologen denken niet dat de nieuwe methode alle malariamuggen uiteindelijk kan uitroeien, maar het zou wel een zeer adequaat wapen tegen de ziekte kunnen worden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO lopen dit jaar wereldwijd 214 miljoen mensen de ziekte op en sterven daarvan 438.000 patiënten.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.