Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwste soort hulstvlieg komt uit Japan

  •  
22-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
332 keer bekeken
  •  
hulst merlijn

© Mineervlieg op de hulst, Foto: Niels-Jan Dek

Niet één maar twee soorten hulstvliegen vliegen sinds kort rond in ons land: de Europese en de Japanse, een heuse exoot. Hulstviegen vallen onder de familie van de mineervliegen. Vliegen die als larf gangetjes maken in de bladeren waarin ze leven. De prachtige patronen die de mineervliegen al etende achterlaten, worden mijnen genoemd.

Europese hulstvlieg

In Nederland kende we tot voor kort alleen de Phytomyza ilicis, de Europese hulstvlieg. De larve van deze vlieg leeft in het hulstblad van de Europese hulst. Maar onlangs werd een nieuwe soort hulstvlieg ontdekt, de Japanse hulstvlieg, levend in de Japanse hulst. Deze mineervlieg werd allereerst ontdekt in België. Hierop ging vliegenexpert Niels-Jan Dek op onderzoek uit in Nederland waar hij op Japanse hulst al snel de nieuwe soort ontdekte. De Japanse hulstvlieg is tot nu de enige mineerder in Japanse hulst. De Japanse hulst heeft in tegenstelling tot de Europese hulst vrij kleine blaadjes met hele fijne stekeltjes op de rand.

Mijnen

Het verschil in mijnen tussen de twee hulstvliegen is duidelijk waar te nemen. De hulstvlieg maakt een zogenaamde blaasmijn, een brede vlek in het blad, vaak met een roze of paarse kern. De Japanse hulstvlieg maakt echt een gangetje dat vaak de bladrand volgt, met een fijn lijntje van dichtbij elkaar gelegen uitwerpselen.
mineervlieg europese en japanse hulst

© Foto: Niels-Jan Dek

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.