Nieuwjaarsvogels
• 23-12-2011
• leestijd 1 minuten
Dit jaar vliegt er voor meer dan 60 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in tijdens oud en nieuw. Een traditie, met veel nadelen. Het afsteken geeft veel vervuiling: fijnstof in de lucht en zware metalen als barium, antimoon en strontium in de bodem en het water. Niet alleen het milieu is de dupe. Uit
nieuw onderzoek
blijkt dat ook vogels de dupe zijn van al het geknal en geflits. Onderzoeker
Judy Shamoun-Baranes
van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) aan de UvA licht het verhaal toe in Vroege Vogels.
Met behulp van weerradar hebben onderzoekers van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) de reactie van vogels vastgelegd op de duizenden tonnen vuurwerk die jaarlijks op Nieuwjaarsavond worden afgestoken. In bovenstaande radarbeelden van het KNMI station de Bilt is te zien dat rond de klok van 12 gigantisch veel vogels hoog worden waargenomen op de radar.
De duizenden vogels die vlak na middernacht hoog de lucht in vliegen verblijven daar minstens 45 minuten. De grootste vogeldichtheid werd gemeten op 500 m hoogte en boven grasland en wetlands. Hiertussen bevonden zich ook natuurgebieden waar duizenden watervogels rusten en foerageren. De resultaten verschenen in het november/december 2011 nummer van Behavioral Ecology.