Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Nieuwe biobrandstofwetgeving teleurstellend’_29_04_2015

  •  
29-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
uitlaatgas__JT.jpg

© Foto: JT (Creative Commons)

Het biobrandstoffendossier is na jaren gesteggel gesloten na een stemming in het Europees Parlement. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout, die als enige Nederlandse Europarlementariër mee onderhandelde over het wetsvoorstel, is teleurgesteld in de uitkomst. Landbouwgewassen mogen blijven worden gebruikt, die niet altijd goed zijn voor mens en milieu.
Mens en milieu lijden
Het gebruik van landbouwgewassen voor voor brandstoffen zorgt voor stijgende voedselprijzen, waardoor de voedselschaarste in ontwikkelingslanden blijft voortbestaan. Ook het milieu lijdt onder dit veranderende landgebruik door de extra CO2-uitstoot. Eickhout: "Sommige gesubsidieerde biobrandstoffen zijn nog schadelijker dan de fossiele brandstoffen die ze vervangen."
Toekomst
GroenLinks is niet te spreken over de opstelling van de EU-landen en de onderhandelingstactiek van het Europees Parlement, dat in eerste instantie een goede uitgangspositie had. “Iedereen die bij de deal betrokken is geweest, weet hoe schadelijk het huidige beleid is en toch weigert men het te veranderen. Gevestigde belangen, onder andere in de landbouwsector, wordt de hand boven het hoofd gehouden.” Toch blijft Eickhout strijdlustig: “Deze afspraken lopen tot 2020, dus over een paar jaar krijgen we weer een kans om deze schandalige praktijken een halt toe te roepen.”
Bron: GroenLinks
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.