Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe veldgids zweefvliegen

  •  
20-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
180 keer bekeken
  •  
zweefvlieg

© Zweefvlieg Leucozona lucorum - Foto André Schulten

Het is zeer lastig om zweeflvliegen te determineren omdat ze meesters in vermommen zijn maar nu is er een nieuwe uitgebreide veldgids waarin alle zweefvliegen van Nederland en België teruggevonden kunnen worden.  

Meesters in vermomming

André Schulten zegt het zelf al in de inleiding van de nieuwe veldgids: Zweefvliegen? Nee daar begin ik niet aan. Die lijken allemaal op elkaar.  Zweefvliegen zijn belangrijke bestuivers die meesters zijn in mimicry. Ze verhullen hun onschuld in verbluffende vermommingen van wespen, bijen en hommels. Vaak lijken ze zo sprekend op hommels, wespen of bijen dat je simpelweg niet ziet als zweefvliegen. Daarbij komt ook nog eens dat niet alle vliegen die zweefgedrag vertonen zweefvliegen zijn en niet alle zweefvliegen zweven. Soms moeten de zweefvliegen door microscopisch kleine verschillen van elkaar onderscheiden worden. Er is dan ook flink wat doorzettingsvermogen nodig om zweefvliegen te herkennen. En daarbij biedt de nieuwe veldgids 'Zweefvliegen van Nederland en België' uitkomst. 

Nieuwe veldgids

De nieuwe veldgids is 161 pagina's dik en rijkelijk voorzien van foto's, illustraties en teksten. Alle uit Nederland en België bekende soorten zijn opgenomen en worden behandelt met soortbeschrijvingen, foto’s, schematische tekeningen en tabellen. Middels een reeks aan sleutels zoals achterlijf zonder vlekken, achterlijf zeer lang en smal of sterk ingesnoerd, op hommels lijkend, etcetera zijn verreweg de meeste soorten op naam te brengen.
Titel boek: Zweefvliegen van Nederland en België 
Auteur: André Schulten
Uitgeverij: Jeugdbondsuitgeverij 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.