Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe wilde tulpensoorten ontdekt

  •  
26-08-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tulp_02.jpg
De Leidse onderzoeker Ben Zonneveld heeft diverse nieuwe wilde tulpensoorten ontdekt. Er zijn volgens hem op de wereld in elk geval meer dan 87 soorten wilde tulpen. Dat is nooit eerder vastgesteld.
Zonneveld heeft onderzoek gedaan naar het genoom van wilde tulpen. Het genoom is de hoeveelheid DNA per kern. Door het bepalen van het genoom kan de verwantschap van tulpen onderling worden bepaald. Omdat bovendien elke bloem zijn eigen DNA-gewicht heeft, zijn de uiterlijk vaak exact gelijke tulpen toch van elkaar te onderscheiden.
Zonneveld rekent af met de mythe dat de tulp oorspronkelijk uit Turkije komt. ,,De meeste wilde tulpen komen uit Centraal Azië. Waar precies de eerste bollen bloeiden, moet nog nader worden uitgezocht'', aldus de wetenschapper. Voor zijn onderzoek verzamelde de bioloog meer dan vierhonderd wilde tulpen uit Europa en Azië.
Leiden heeft een sterke band met tulpen. De eerste exemplaren van dit bolgewas in Nederland bloeiden in 1594 in de Hortus in Leiden. Die waren geplant door ontdekker Carolus Clusius. Het onderzoek van Zonneveld heeft plaats in de Leidse afdeling van het Nationaal Herbarium Nederland.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.