Elk voorjaar worden tienduizenden padden, kikkers en salamanders doodgereden. Dat gebeurt tijdens de trek van hun winterverblijfplaats naar sloten en poelen in de omgeving. In Nederland organiseren duizenden vrijwilligers acties om de amfibieën van een wisse dood te redden. Dit gebeurt door het afsluiten van wegen, het aanleggen van tunnels, het verstrekken van informatie over het fenomeen ‘paddentrek’, maar vooral door het overzetten van padden. Om de uitwisseling van kennis en gegevens tussen deze vrijwilligers te bevorderen is er nu de interactieve website: padden.nu.
De website
www.padden.nu
is dé website voor iedereen die actief betrokken wil zijn bij het beschermen van padden en andere amfibieën. De nieuwe website geeft informatie over amfibieën en hun jaarlijkse trek naar de voortplantingsplaatsen, maar biedt vooral ook ruimte voor uitwisseling van kennis en resultaten tussen regionale werkgroepen. Zo staan er van de aangesloten werkgroepen actuele grafieken van de aantallen overgezette dieren per werkgroep en zijn er ook totaal overzichten. Op de site is te vinden hoe men te werk gaat bij het opzetten van een paddenwerkgroep en informatie over structurele oplossingen (zoals faunapassages). Het wiel hoeft zo niet overal opnieuw uitgevonden te worden. Padden.nu is een gezamenlijk initiatief van RAVON, IVN, KNNV en Landschap Noord-Holland.
Van februari tot eind april, afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij trekken van hun droge winterslaapplaats naar een sloot, plas of poel om zich daar voort te planten. Bij de gewone pad wordt een vrouwtje soms al tijdens deze tocht besprongen door een mannetje, dat zich zo verzekerd weet van een partner. Het mannetje lift dan vaak op de rug van het vrouwtje mee naar het voortplantingswater. Wanneer de paddentrek op gang komt, hangt van de temperatuur af, in heel zachte winters kan deze al eind februari beginnen. De afgelopen dagen is de paddentrek al voorzichtig op gang gekomen.