Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe website over fosfaatproblematiek

  •  
02-04-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
slib_haven.jpg
Op www.fosfaatrecycling.nl is vanaf vandaag alle informatie te vinden over het dreigende wereldwijde tekort aan fosfaat en de oplossing daarvoor, de recycling van fosfaat.
De website is een initiatief van N.V. Slibverwerking Noord-Brabant (SNB). Dit bedrijf heeft in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar manieren om fosfaat terug te winnen en levert daarmee een bijdrage aan het oplossen van de fosfaatproblematiek. Op de nieuwe website wordt alle informatie over fosfaat op een overzichtelijke manier gepresenteerd. De website vestigt de aandacht van zowel belanghebbenden als het grote publiek op de fosfaatproblematiek en mogelijke oplossingen daarvoor.
Tekort aan fosfaat
Fosfaat is een onmisbaar element voor alle leven op aarde. Zonder fosfaat kunnen mensen, maar ook planten en dieren, niet overleven. De vraag naar fosfaat neemt toe, maar de wereldvoorraad is eindig. Volgens deskundigen is er binnen afzienbare tijd geen fosfaat meer op aarde. De meeste schattingen komen uit op maximaal 100 jaar. Met name voor de voedselproductie zouden de gevolgen enorm zijn. Wat het probleem ernstig maakt, is dat er geen alternatieven voor fosfaat zijn.
Terugwinning
SNB verwerkt zuiveringsslib, de reststof van de zuivering van afvalwater in de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) van waterschappen. Dat doet SNB door het te verbranden in de grootste en één van de meest milieuvriendelijke installaties van Europa. In de as die overblijft na de verbranding zit een hoge concentratie fosfaat, dat daaruit kan worden teruggewonnen. SNB heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met fosforproducent Thermphos. Zo kan het fosfaatgebruik van mensen worden teruggewonnen en levert SNB een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het dreigende wereldwijde fosfaattekort.
Bron: SNB Fosfaatrecycling

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.