Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe webcam: blauwe reigers

13-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
Reigers op een rijtje

© Blauwe reigers staan wel erg dicht bij elkaar, koud misschien? Fotograaf chrisfotos

Nieuw dit jaar bij Beleef de Lente zijn blauwe reigers in Amsterdam. Vroege Vogels was aanwezig bij het plaatsen van de camera’s.
Blauwe reigers zijn in Amsterdam een alledaags verschijnsel; maar liefst 10% van alle Nederlandse blauwe reigers – te weten zo’n 1100 paartjes - leeft in de hoofdstad. Een kijkje nemen in een nest is echter geen sinecure, want ze broeden hoog in de bomen. Reigers broeden in kolonies. De kolonie waarop nu de camera’s van Beleef de Lente staan gericht, in Park Frankendael, is een van de grootste binnen de ring van Amsterdam.
Blauwe reigers zijn in principe trekvogels, maar door de prettige omstandigheden in de stad – behaaglijk, veel voedsel – zien veel vogels daarvan de noodzaak niet en blijven ze jaarrond in de stad. Zo’n stadse reiger heeft soms wel vier tot vijf broedsels. Daarvan wordt lang niet alles groot, maar het is blijkbaar het proberen waard. De kans op eieren én kuikens voor het oog van de camera is in ieder geval erg groot.

Liefde en dood in de kast

Beleef de Lente is een project van Vogelbescherming. De eerste keer dat de camera’s aangingen was in het voorjaar van 2007. Vroege Vogels doet er al vanaf het eerste begin verslag van, eerst alleen op radio en vanaf het voorjaar van 2008 ook op tv.
Beleef de Lente was direct een groot succes: al snel trokken de webcams een miljoen unieke bezoekers per seizoen. De ongeregisseerde beelden, waarbij je soms een uur lang naar een duttende uil zit te kijken, spreken blijkbaar enorm tot de verbeelding.
In die tien jaar kwamen er grote vogels langs als de oehoe en de zeearend, en heel kleine als de koolmees en het ijsvogeltje. Er waren ieder jaar trouw terugkerende gasten als de steenuilen, en minder geslaagde experimenten, om niet te zeggen mislukkingen: bij de purperreigers gebeurde een seizoen lang helemaal niets, bij de huismus idem dito. Er was veel lief - knuffelende uilen, tedere ouders, koddige kuikens – maar ook veel leed: de merel werd voor het oog van de camera gepakt door een kat, uilskuikens vielen dood neer en werden opgevoerd aan hun broertjes en zusjes, en zwakke ooievaarskuikens werden hardhandig het nest uitgekieperd.
De kijker moest even wennen aan deze, voor menselijke begrippen, harde beelden. Regelmatig werd er dan ook geroepen om ingrijpen. Dat gaat echter tegen het principe van Vogelbescherming in: zo is de natuur nu eenmaal. De webcams van Beleef de Lente zullen daarmee de blik op vogels van veel mensen hebben veranderd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.