Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe wc scheidt poep en plas

  •  
27-04-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
246 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_106947.jpg
Gehandicapten in een toekomstig activiteitencentrum voor gehandicapten in Meppel krijgen op 1 juni de landelijke primeur van een wc-pot met twee afvoeren. In het ontwerp van Bjartur Swart van ingenieursbureau Grontmij gaan poep en plas gescheiden het riool in.
Swart zei woensdag de pot te hebben bedacht uit het oogpunt van het milieu. Het nitraat in urine is moeilijk te reinigen. De plas gaat naar een speciale zuiveringsinstallatie in Zwolle.
Waterschappen, provincies, gemeente Meppel en woningbouwcorporatie WoonConcept hebben samen de onderzoekskosten betaald. Als de wc goed bevalt, komen er mogelijk meer van. Volgens Swart wordt gescheiden afvoer ook belangrijker, omdat urine steeds meer hormonen en medicijnen bevat. Hierdoor kunnen waterorganismen zoals vissen onvruchtbaar worden.
De wc-pot kost 700 euro, 200 euro meer dan een toilet van dezelfde kwaliteit. Het urinegaatje zit voorin, dus is de man aan te raden zittend te plassen. Als hij toch wil staan, kan hij beter gebruik maken van een urinoir.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.