Vroege Vogels

Nieuwe watermijt voor Nederland

  •  
12-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
watermijt.jpg

© Foto: AQUON

In het natuurgebied de Grote Vilt in Oost-Brabant is de watermijt Lebertia oblonga aangetroffen, een nieuwe soort voor Nederland. In de Vilt zijn in 2010 maatregelen genomen om de waterkwaliteit en ecologische kwaliteit van de wateren in het gebied te verbeteren.
Effect
Nu, een aantal jaren later, blijken de maatregelen effect te krijgen. De waterkwaliteit is inderdaad verbeterd. Het water is minder voedselrijk geworden en er worden steeds meer bijzondere soorten gevonden: de nieuwe watermijt en zeldzame pioniersoorten waaronder zeldzame dansmuggen, wantsen en waterkevers.
Natuurgebied
De Vilt is een natuurgebied in Oost-Brabant. Het gebied bestaat uit enkele oppervlaktewateren: de Grote Vilt, de Kleine Vilt en het Ambtenarengat. De Grote Vilt bestaat uit twee delen: Oost en West. Omdat met name in de Grote Vilt maatregelen zijn getroffen, is de Grote Vilt in een meerjarig monitoringsplan opgenomen door AQUON, in opdracht van waterschap Aa en Maas.
Tekst: Maria Judith Sanabria (AQUON) en Bart Brugmans (Waterschap Aa en Maas)
Bron: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.