Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe Wageningse kas geeft hoge opbrengsten

  •  
12-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
nieuwskas.jpg
Het is mogelijk om in tropisch laagland met relatief eenvoudige middelen kassen te bouwen waarin gewassen beschermd en onder nauwelijks hogere temperatuur dan buiten de kas  kunnen groeien. Dat leidt tot gezondere gewassen, hogere opbrengsten plus betere en gezondere producten. Dit blijkt uit onderzoek waarop de heer Impron op 12 september 2011 hoopt te promoveren aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.
 
In de tropen worden gewassen in de buitenteelt vaak volledig vernietigd worden door heftige regenval en vele ziektes en plagen. Onder die omstandigheden leveren voedselgewassen nauwelijks iets oogstbaars op of bevatten de producten te veel residuen van gewasbeschermingsmiddelen. En dat terwijl er in de tropen ruim voldoende zonlicht is en vaak ook ruim voldoende water voorhanden is.
 
Wageningse onderzoekers ontwikkelden een type kas waarin het mogelijk moest zijn om binnen de kas nauwelijks hogere temperaturen dan buiten de kas te realiseren, zónder gebruik te maken van dure high-tech koelsystemen, die vaak ook nog eens veel energie verbruiken.
De onderzoekers ontwikkelden een kas die gebouwd kan worden van lokaal beschikbare materialen. Ze gebruikten een plastic kasdek dat een deel van de warmtestraling buiten houdt. Het kasontwerp maakt optimaal gebruik van de natuurlijke  ‘schoorsteenwerking’ van de kas en van de koelende werking van de planten zélf. Planten kunnen hun eigen weefsel én hun omgeving namelijk iets afkoelen doordat ze veel water verdampen. Door het opzuigen van het water dat voor de verdamping nodig is, kunnen planten voldoende voedingsstoffen opnemen uit de bodem. 
  
Qua tomatenopbrengst vond Impron enorme voordelen van de nieuwe kassen. Daar waar de planten buiten de kas door ziekten en slecht weer snel afstierven, groeiden de planten binnen de kas uitstekend. De planten bleven gezond en brachten grote hoeveelheden tomaten op die ook nog eens goed van kwaliteit waren. Er hoefde nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen gebruikt te worden, wat tot gezondere producten leidde.
 
Bron: Universiteit Wageningen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor