Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe voedselbron voor Koniks

25 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
konik1.jpg

© Fotograaf: vrvogel1942

Konikpaarden hebben in de natuur een gevarieerd menu tot hun beschikking. Bij het introduceren van dieren in een nieuw gebied is dat soms even omschakelen. De konikpaarden in de Noordwaard hebben sinds kort ontdekt dat lisdoddes een prima voedselbron zijn. En dat is fijn, want zo blijft de Noordwaard open, ontstaat er ruimte voor de rivier en houdt Gorinchem droge voeten.
Bij het introduceren van dieren in een nieuw gebied leren ze beetje bij beetje welke planten wel en niet eetbaar zijn. Dat gebeurt door trial and error. Paarden houden van zoet. Sommige planten maken daar gebruik van, door bijvoorbeeld een bittere smaak af te scheiden. Dat voorkomt vraat. Ook giftige, stekelige of sterk geurende planten worden in principe niet gegeten.
Bij sommige planten verandert de smaak naarmate de plant ouder wordt. De grote klis is daar een mooi voorbeeld van. Wanneer de plant ouder wordt en de zaden rijp zijn, verandert ook de smaak van de plant. Ineens is de plant aantrekkelijk voor de grazers. En in ruil voor het opeten van de bladeren, reizen de rijpe zaden een tijdje mee in de haren van de grote grazers. Het zou zomaar kunnen dat ook bij de lisdodde een verandering heeft plaatsgevonden, waardoor de paarden de plant nu wel lekker vinden.
Tekst en foto’s: Tanja de Bode, FREE Nature

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.