Nieuwe topman moet bijdrage Shell aan klimaatverandering stoppen
• 29-06-2009
• leestijd 2 minuten
Oliegigant Shell investeert al jarenlang bewust vooral in fossiele brandstoffen met hoge CO2-uitstoot. Nieuw bewijs daarvoor staat in een rapport, dat vandaag wordt uitgebracht door verschillende internationale milieuorganisaties waaronder Friends of the Earth International, het netwerk waar Milieudefensie deel van uitmaakt. Het rapport onthult ook nieuwe interne documenten die aantonen dat Shell al meer dan vijftien jaar geleden wist van de milieugevaren van het affakkelen van gas in Nigeria. Het bedrijf koos er desondanks voor om niet te stoppen wegens financiële redenen.
Het rapport van komt uit terwijl Shell's nieuwe CEO Peter Voser het roer deze week overneemt van Nederlander Jeroen van der Veer. Uit het onderzoek van Milieudefensie, haar internationale organisatie Friends of the Earth en de milieuorganisaties Oil Change International en Platform blijkt dat het bedrijf, ondanks pogingen van Van der Veer om Shell een groen imago aan te meten, jarenlang gekozen heeft voor een lijn die in grote tegenstelling is met de wereldwijde behoefte om minder CO2 uit te stoten. Zware investeringen in juist díe fossiele brandstoffen die het meest CO2 uitstoten, maken Shell het meest vervuilende oliebedrijf van de wereld met betrekking tot CO2-uitstoot. Het gaat daarbij om brandstoffen zoals olie uit teerzanden, Liquified Natural Gaz (LNG) en ruwe olie uit Nigeria(1), waarvoor bij de winning grote hoeveelheden gas afgefakkeld worden.
De milieuorganisaties stellen bovendien dat de persoonlijk lobby-inspanningen van vertrekkend topman Van der Veer in Brussel ertoe hebben geleid dat Europa koos tégen verbeteringen van het Europese emissiehandelssysteem (ETS). De topman dreigde raffinaderijen van Shell uit Europa te verplaatsen als Shell en andere oliebedrijven voor hun uitstoot zouden moeten gaan betalen. Anne van Schaik, campagneleider bij Milieudefensie: ”Shell probeert zichzelf neer te zetten als duurzaam bedrijf, maar maakt dat niet waar. Het bedrijf boekt enorme winsten, maar blijft volhouden dat het zich niet kan permitteren om te betalen voor terugdringen van zijn CO2-uitstoot. De Europese Unie moet daarom niet langer de oren laten hangen naar Shell bij onderhandelingen over de aanpak van de klimaatcrisis.”
Affakkelen
Shell belooft al sinds 1996 om te stoppen met het affakkelen van gas in Nigeria - de grootste oorzaak van klimaatverandering in de Sub-Sahara. Maar het bedrijf heeft die belofte herhaaldelijk verbroken. Het weigert om de deadline van de Nigeriaanse overheid te respecteren, die wil dat in 2011 Shell stopt met affakkelen, en spreekt nu over stoppen in 2013. Anne van Schaik: ”Shell kan per direct stoppen met affakkelen van gas, de kosten daarvan zijn slechts tien procent van haar jaarwinst over 2008. Zowel Shell als de Nigeriaanse overheid verbreken herhaaldelijk hun beloftes over het stoppen van affakkelen van gas. De Nigeriaanse bevolking heeft het nakijken.”
Milieudefensie vindt dat de opvolger van Jeroen van der Veer, Peter Voser, de steken moet oppakken die zijn voorganger heeft laten vallen: hij moet de problemen die zijn bedrijf wereldwijd veroorzaakt wél aanpakken, te beginnen in Nigeria, en ervoor te zorgen dat het affakkelen van gas direct wordt gestopt.
Bron: Milieudefensie