Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe subsidieregeling voor boren aardwarmte

  •  
20-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aardwarmte_04.jpg
Ondernemingen die naar aardwarmte willen boren om huizen of kassen te verwarmen, kunnen opnieuw de risico's daarvan grotendeels financieel afdekken. Een tijdelijke garantieregeling wordt nieuw leven ingeblazen en uitgebreid, zo maakte het ministerie van Economische Zaken maandag bekend.
In de pot komt 43,35 miljoen euro, bijeengebracht door de departementen van Economische Zaken en Landbouw met elk 5 miljoen en de premies van de indieners. De garantie bedraagt maximaal ruim 7,2 miljoen euro per aanvraag, zodat er zes projecten mogelijk zijn.
De vorige regeling leverde maar twee aanvragen, minder dan verwacht en het heeft dus niet de gewenste ontwikkeling in gang gebracht, zei een woordvoerder van Economische Zaken. De regeling is daarom aangepast.
Aardwarmte zit dieper dan 500 meter in de bodem en kan door het boren van twee putten omhoog gehaald worden. Het risico bestaat dat een boring niet goed uitpakt. Door de garantieregeling krijgen ondernemers bij een misboring maximaal 85 procent uitgekeerd en lopen ze zelf 15 procent risico.
Het Agentschap NL voert de regeling uit en TNO adviseert over het geologisch onderzoek. Aanvragen kunnen worden ingediend van 1 oktober tot 1 april 2011.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.