Nederland is een nieuwe stichting rijker. Vanaf vrijdag is de Stichting Olievogelopvang Nederland (SON) het overkoepelende instituut voor de Nederlandse vogelkustasielen. Het is een initiatief van de grote vogelasielen van Middelburg tot Moddergat. Dat liet de stichting woensdag weten.
SON bevordert de samenwerking bij de opvang van vogels die getroffen zijn door vooral olierampen. "Ook gaan we cursussen geven zodat mensen inzetbaar zijn bij een grote olieramp in Nederland of daarbuiten'', aldus voorzitter Gerry Dorrestein.
De kustasielen hebben veel ervaring in het wassen en revalideren van met olie besmeurde vogels. "Deze evaring gaan we bundelen en gezamenlijk uitdragen, ook internationaal'', vertelde Dorrestein. Daarbij werkt SON nauw samen met Sea Alarm, een organisatie in Brussel die wereldwijd assistentie verleent bij olievogelincidenten op zee.
Bij de nationale olierampenbestrijding is SON het aanspreekpunt voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat. "Op die manier kunnen de asielen hun werk blijven doen en kan SON zich richten op alles daaromheen. We werken allemaal al lang samen, maar nu is alles gecentraliseerd'', liet Dorrestein weten.