Vroege Vogels

Nieuwe soort: blozende schijnridderzwam

  •  
24-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
blozende_schijnridderzwam.jpg

© Fotograaf Jan Knuiman

Langs een fietspad door de Wageningse bossen werd vorige week een voor Nederland nieuwe soort schijnridderzwam ontdekt: de blozende schijnridderzwam. De ontdekking van deze paddenstoel berustte op puur toeval. 
Locatie
Het fietspad waarlangs de Blozende schijnridderzwammen stonden, leidt van Wageningen via Bennekom naar onder andere de Ginkelse heide. Het fietspad was voorheen voor een groot deel een schelpenpad. Dit pad is populair bij paddenstoelenliefhebbers omdat er een grote rijkdom aan soorten voorkomt.
Beschrijving
De hoed van de Blozende schijnridderzwam is bolvormig tot meer uitgespreid van vorm en heeft een doorsnede van zes tot tien centimeter. Het oppervlak van de hoed is sterk berijpt met een lichtgrijs tot violet laagje. De doorzichtige ‘berijpte’ laag bedekt de (rood)bruinige hoedhuid waardoor een ‘blozend’ effect ontstaat. Hieraan ontleent deze schijnridderzwam zijn Nederlandse naam. Bij enkele exemplaren waren bruin- tot wijnrode vlekken op de hoed te zien, vooral aan de vaak gelobde of gewelfde rand. De plaatjes zijn breed aangehecht tot aflopend. Ze zijn aanvankelijk grijzig; in een later stadium meer roodbruin. De steel is overlangs vezelig, wittig en wat vlekkerig. Geur en smaak zijn melig en ranzig; niet aangenaam. De sporenprint is roze met een heel lichtbruine gloed.
Tekst en foto’s: Jan Knuiman, Nederlandse Mycologische Vereniging
Bron: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.