Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe schroeforchissen

7 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Koekoekshommel
Jarenlang hadden we maar twee schroeforchissen in ons land: de zomer- en de herfstschroeforchis. De zomerorchis zijn we kwijt, maar daar zijn er wel een paar voor in de plaats gekomen. Twee daarvan zijn door de mens gemaakt.
Dankzij een combinatie van morfologisch en DNA onderzoek is vastgesteld dat hier de Glans- (S. lucida), Herfst- (S. spiralis) en Romanzoffs schroeforchis (S. romanz- offiana) voorkomen en twee door de mens gemaakte kruisingen tussen Knikkende (S. cernua ‘Chadd’s Ford’) en Welriekende schroeforchis (S. odorata). De door de mens gemaakte kruisingen vermeerderen zich explosief. Met kasexperimenten en microscopie is onderzocht hoe deze orchideeën dat doen. Moeten beheerders zich zorgen maken? In natuurgebied de Vlietlanden zijn ze vooralsnog blij met de uit de kassen overgewaaide cultivars.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.