Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe schimmel vernoemd naar jubilerende KNAW

  •  
14-11-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schimmel.jpg
Het Centraalbureau voor Schimmelcultures in Utrecht vernoemt een nieuwe schimmel naar de jubilerende Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Vandaag heeft Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW, symbolisch de nieuwe schimmel genaamd Sporidesmium knawiae in ontvangst genomen tijdens het tweedaags symposium 'Fungi and Health'. Op vrijdag 14 december reikt het CBS ook twee prijzen uit. Dr. Emory Simmons ontvangt de Johanna Westerdijkprijs en dr. Cletus Kurtzman ontvangt de Josef Adolf von Arxprijs.   
De nieuwe schimmel Sporidesmium knawiae komt voor op de Zamiaceae, een familie van palmvarens die thuishoort in Afrika. De ontdekking van de nieuwe schimmel is uniek omdat schimmels de bladeren van deze planten niet snel kolonialiseren. Het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS) voegt een levende cultuur van deze schimmel toe aan haar collectie. Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), heeft een ingelijste beschrijving van de schimmel in ontvangst genomen. Met het vernoemen van de schimmel en het symposium wil het CBS het belang van biodiversiteit van schimmels en het onderzoek daarnaar benadrukken. Schimmels spelen een belangrijke rol in bijvoorbeeld industrie, gezondheid en landbouw.
Meer informatie over het Centraalbureau voor Schimmelcultures vindt u op de website van het KNAW.nl .
Bron: KNAW

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.