Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe russula's ontdekt

  •  
14-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Russula macrocarpa--Martijn Oud (5)

© Foto Martijn Oud

Nederland heeft er twee nieuwe soorten van de Russula-familie bij, allebei ontdekkingen die paddestoelenman Martijn Oud van de Mycologische Vereniging deed in Bergen, in Noord-Holland.

125 soorten

We hadden al de zonnerussula, de regenboogrussula en de braakrussula – het paddestoelengeslacht van de russula’s is met zo’n 125 soorten in Nederland goed vertegenwoordigd. Nu voegt zich daar de Roodvlekkende kamrussula bij en nog een soort die officieel nog geen Nederlandse naam heeft.

Primeur

In de berm van de Bergense Landweg, te midden van ronkende grasmaaiers en voorbijrazende auto’s, blijkt de Russula macrocarpa te groeien. Een primeur voor Nederland en ook bijna een wereldprimeur – kort daarvoor hadden Duitse biologen de soort al ontdekt.

Meer over:

paddestoel,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.