NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe rubriek: Zelf gehoord

31 dec 2015
  •  
leestijd 2 minuten
632699.png

© Henk Meeuwsen

Vroege Vogels heeft een nieuwe rubriek: Zelf Gehoord. We zijn op zoek naar jullie zelf opgenomen natuurgeluid! Het geluid van de week, passend bij de tijd van het jaar. Dat kan bijvoorbeeld in deze tijd van het jaar het geluid van kramsvogels zijn, die massaal neerstrijken op de meidoorn om de bessen te eten, of een voorbijtrekkend groepje twitterende puttertjes of sijsjes. De roep van een bosuil, maar ook het geritsel van muizen, of het geluid van een storm in het bos. De mooiste geluiden worden uitgezonden en maken kans op een prijs.
In de nieuwe rubriek ‘Zelf Gehoord!’ hoor je een geluid dat ons werd opgestuurd door Marcel Maas uit ‘s Hertogenbosch: het effect van siervuurwerk op rustende en fouragerende vogels. De knallen in de verte en het enorme kabaal van de opvliegende kievitten en ganzen in de Gementpolder tussen ’s Hertogenbosch en Vught. De boodschap van Marcel Maas is dan ook: stoppen met vuurwerk.
Tips
Henk Meeuwsen neemt al jaren natuurgeluiden op en was de geluidsman voor de Nieuwe Wildernis film. Hij geeft de volgende tips:
1. Download een app voor geluidsopname , bijvoorbeeld een voicerecorder of een andere opname app. In de winkels voor Android, Windows en Apple zijn vele gratis apps te vinden.
2. Test de app voordat je op pad gaat. Kijk hierbij ook goed waar de microfoon zich bevind op je telefoon.
3. Zoek locaties waarvan je weet dat veel vogels of andere dieren zich verzamelen en laat je telefoon gewoon eens liggen terwijl die opneemt. Vergeet niet de telefoon op stilte-modus te zetten.
4. Pas op met wind in de microfoon. Dit kan een hele opname verknallen.
5. Sta stil en pas op voor contactgeluid. Als je de telefoon in de hand hebt en opneemt, sta dan zo stil mogelijk. Let ook op omgevingsgeluiden.
Heb je iets moois opgenomen?  Stuur het dan naar ons op!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.