Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe reuzenslak gevonden in Montenegro-ravijn

  •  
22-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
Schwarze_Schnegel_Limax_cinereoniger

Limax cinereoniger, de al bekende slak in de Tara Canyon

© Holger Krisp via Wikimedia (CC BY 3.0)

Er is een nieuwe naaktslaksoort gevonden in Montenegro. Een internationaal team van burgerwetenschappers vond de naaktslak tijdens het verkennen van de Tara Canyon, de diepste kloof van Europa. De bruingrijze reuzenslak van twintig centimeter is Limax pseudocinereoniger genoemd.

Tweede soort

De slakken hielden zich verscholen onder rotsachtige uitsteeksels in het smalste deel van het ravijn. Aanvankelijk dachten de onderzoekers dat de slakken hoorden tot de soort Limax cinereoniger, die ook in de Tara-kloof leeft.

Met het draagbare DNA-lab dat de onderzoekers bij zich hadden op de opblaasbare vlotten, konden ze het onderscheid achterhalen. Het bleek dat het DNA van de twee slakkensoorten met tien procent verschilt. Bovendien vonden ze verschillen in de voortplantingsorganen bij het ontleden van de slakken. Daarmee was er voldoende bewijs dat het twee verschillende soorten zijn, en kreeg de nieuw ontdekte slak de naam ‘pseudo-cinereoniger’.

Burgerwetenschap

Het team van burgerwetenschappers is van Taxon Expeditions. Deze organisatie, die in 2017 in Leiden werd opgericht, organiseert expedities naar afgelegen gebieden voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuur en wetenschap. Samen met experts gaan ze op zoek naar nieuwe soorten. In de zomer van 2023 zal er een nieuw team naar Montenegro afreizen om hopelijk meer nieuwe soorten te ontdekken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.